Proces harmonizacije zakonodavstva u Republici Srbiji – sa fokusom na metodologiju transponovanja pravnih tekovina EU

Kao deo serije radionica organizovanih za zainteresovane institucije, dve radionice o procesu harmonizacije zakonodavstva u Republici Srbiji – sa fokusom na metodologiju transoponovanja pravnih tekovina EU, održane su 27. maja za Ministarstvo rudarstva i energetike i 28. maja 2015. godine za Ministarstvo zdravlja.

Gdin Primož Vehar, pravni ekspert i gđa Jasna Marin, ključni pravni ekspert PLAC projekta, predstavili su učesnicima korake u harmonizaciji zakonodavstva, proces, metode i tehnike, uključujući i praktične alate, kao sto su tabele usklađenosti (Table of Concordance – TOC) i upitnici o implementaciji (Implementation Questionnaires – IQ). Govorilo se i o zakonodavnom postupku u Srbiji sa fokusom na harmonizaciju propisa sa praktičnim primerima prepreka u procesu transpozicije.

Gost predavač, gđa Mira Prokopijević, v.d. pomoćnice direktora Sekretarijata za javne politike, predstavila je učesnicima analizu efekata propisa (Regulatory Impact Assessment – RIA) u kontekstu EU integracija.

Praktični deo radionica uključio je vežbu transpozicije Direktive EZ o označavanju cena proizvoda, kao i poređenje srpskog zakonodavstva sa članovima/odredbama EU direktive/propisa putem provere usaglašenosti/Tabele usklađenosti.

Prezentacije sa radionica možete preuzeti u nastavku.

Pratite nas

PinIt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 8 =