Zajednička politika ribarstva EU i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 13 – Ribarstvo

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku PLAC projekta, organizovalo je seminar „Zajednička politika ribarstva EU i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 13 – Ribarstvo“, 6. aprila. Cilj seminara je bio da se kroz predstavljanje pravnih tekovina EU i stanja u sektoru ribarstva Srbije, kao i uz učešće svih relevantnih aktera, olakša priprema pregovaračke pozicije za Poglavlje 13.

Učesnicima seminara su se obratili Danilo Golubović, državni sekratar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i predsednik Pregovaračke grupe za ribarstvo, prof. dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje Pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, Milanka Davidović, pomoćnik ministra, Sektor za međunarodnu saradnju, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Marija Pejčinović Burić, vođa tima PLAC projekta.

Stručnjak PLAC projekta, Aina Afanasjeva je predstavila Zajedničku politiku ribarstva EU. Među temama seminara bila su i pitanja koja su značajna za Republiku Srbiju kao zemlju koja nema izlaz na more i koja mogu biti od značaja za pripremu pregovaračke pozicije i definisanje pregovaračkih zahteva, poput akvakulture i prikupljanja podataka, inspekcije i kontrole, strukturnih mera i tržišne politike, kao i državne pomoći i međunarodnih sporazuma.

Mirko Novaković, sekretar Pregovaračke grupe za ribarstvo, predstavio je pregled sektora ribarstva Republike Srbije, a potom je Vladimir Međak iz Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, predstavio Uputstvo za pripremu pregovaračke pozicije.

Osim članova Pregovaračke grupe za ribarstvo i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, seminaru su prisustvovali i predstavnici Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije i Nacionalnog konventa o EU.

Pratite nas

PinIt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *