Studijska poseta: Iskustva Slovenije u Poglavlju 3 – Slobodno kretanje usluga

Među ključnim sektorima u kojima PLAC projekat pruža tehničku podršku institucijama je i pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, koje obuhvata Poglavlje 3 pristupnih pregovora za članstvo Srbije u EU. Nakon brojnih sprovedenih aktivnosti u ovoj oblasti, koje se prvenstveno odnose na harmonizaciju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, PLAC projekat je organizovao studijsku posetu službenika nadležnih institucija Srbije relevantnim institucijama Slovenije, koja je identifikovana kao primer veoma dobrog institucionalnog, zakonodavnog i sistema sprovođenja u ovoj oblasti.

Studijska poseta je organizovana 2-4. februara 2016. godine za 22 predstavnika Ministarstva zdravlja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja , Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva privrede, Ministarstva pravde, Republičkog sekretarijata za javne politike, Agencije za privredne registre, Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija i Kancelarije glavnog pregovarača.

Najvažnije teme studijske posete uključivale su:

– Ocenjivanje i priznavanje obrazovanja u Sloveniji
– Direktivu o uslugama
– Međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija
– SOLVIT u Sloveniji (internet mreža u okviru koje zemlje članice rešavaju pravne probleme nastale kada organi nacionalne vlasti pogrešno primene zakone EU)
– Informacioni sistem unutrašnjeg tržišta (IMI) u Sloveniji
– Kontakt tačku za notifikaciju (Direktiva o uslugama)
– Harmonizaciju prava u građevinarstvu sa Direktivom o uslugama
– Tačku jedinstvenog kontakta u Sloveniji.

Institucija-domaćin ove studijske posete bilo je Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju, a Iskustva o najboljoj praksi u relevantim sektorima prikazali su i predstavnici drugih institucija Republike Slovenije, kao što su: Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja (ENIC – NARIC ), Ministarstvo rada, porodice i socijalne politike, Ministarstvo životne sredine, Ministarstvo javne uprave, kao i Institut za standardizaciju.

Učesnici studijske posete su dobili i dodatna znanja i potrebne praktične informacije o ovoj veoma složenoj oblasti, čime će se obezbediti dodatna podrška sveobuhvatnim reformama koje se sprovode u Srbiji.

Pratite nas

PinIt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *