Predstojeće izmene Krivičnog zakonika doprineće efikasnijoj borbi protiv nasilja nad ženama

Uz podršku PLAC projekta, Ministarstvo pravde je 16. marta 2016. godine organizovalo javnu konsultaciju na temu Nacrta izmena Krivičnog zakonika, u cilju harmonizacije sa konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Učesnicima se, u uvodnom delu, obratio državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Radomir Ilić, rekavši da će predstojeće izmene Krivičnog zakonika doprineti efikasnijoj borbi protiv nasilja nad ženama.

On je naveo da je jedna od osnovnih ideja Istanbulske konvencije da omogući da nasilnik bude „iseljen” iz porodice u kojoj je počinio nasilje. Istovremeno, dodao je da je važno osmisliti efikasan sistem koji će zaštititi porodicu, a ne kršiti ljudska prava nasilnika.

Predsednik skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da nasilje nad ženama i nasilje u porodici predstavljaju veliki problem u društvu, a da brojke pokazuju da se ovaj problem ne smanjuje. Dodao je da je ekonomska zavisnost od nasilnika jedan od glavnih razloga zašto žene trpe nasilje, zbog čega se mora raditi na osnaživanju žena da rade i žive od svog rada.

Učesnicima javne konsultacije se obratila i Marija Pejčinović Burić, vođa PLAC projekta koji je pružio podršku kroz analizu Istanbulske konvencije i Krivičnog zakonika i dao preporuke za usklađivanje. Prof.dr. Vesna Ratković, stručnjak PLAC projekta, predstavila je mere i obaveze koje proističu iz Konvencije SE za prevenciju i sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a potom i predloge izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

Do ponedeljka, 21. marta, Ministarstvo pravde će na svom sajtu objaviti Nacrt izmena Krivičnog zakonika, čime će zvanično početi javna rasprava o ovom dokumentu.

Pratite nas

PinIt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *