Eko-dizajn za uštedu energije

U periodu od juna 2014. do januara 2015. godine, PLAC projekat je obezbedio podršku Ministarstvu rudarstva i energetike. Stručnjaci PLAC projekta, Necmettin Tokur i Radovan Nikčević pripremili su izveštaj o analizi i proceni domaćeg zakonskog okvira i preporuke za transponovanje Direktive o eko-dizajnu. Razvili su Vodič za primenu Direktive o eko-dizajnu, u vidu uputstava namenjenih proizvođačima. Takođe je u okviru ove aktivnosti pripremljen spiska standarda u ovoj oblasti i dat predlog za faze i obuhvat uvođenja implementirajućih mera.

Ministarstvo rudarstva i energetike i PLAC projekat organizovali su 28-29. januara radionicu „Eko-dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije“, na kojoj je predstavljen sistem eko-dizajna, način uspostavljanja i primene. Dvodnevna radionica je bila namenjena institucijama koje će biti zadužene za sprovođenje Direktive EU o eko-dizajnu, a to su nadležna ministarstva, Institut za standardizaciju Srbije, Akreditaciono telo Srbije, kao i predstavnici proizvođača, potrošača i većih uvoznika proizvoda za koje će biti uvedeni zahtevi eko-dizajna.

Radionica je posvećena usaglašavanju domaćih sa EU propisimaa u oblasti eko-dizajna. Eko-dizajn podrazumeva praćenje proizvoda od procesa proizvodnje do deponovanja, u skladu sa propisima EU, a u cilju unapređenja energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i zdravlja potrošača.

Prezentacije sa radionice, kao I brošuru o eko dizajnu možete preuzeti u nastavku:

Pratite nas

PinIt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 16 =